Hipoglikemia to inaczej niedocukrzenie organizmu. Gdy wartość cukru we krwi jest niższa niż 70mg/dl, to nawet nie odczuwając objawów, mówimy o hipoglikemii. Nie jest to jednak wartość bezwzględna, ponieważ przy każdym dużym spadku poziomu cukru we krwi, możemy mieć objawy hipoglikemii.  Dziś skupimy się na tym, jak należy postępować, aby im zapobiec.

Aby nie dopuścić do hipoglikemii należy zrozumieć, co ją właściwie powoduje.

W przypadku ludzi chorych na cukrzycę przyczyn hipoglikemii należy upatrywać w: zastosowaniu leków obniżających cukier bez spożycia posiłku lub spożycie zbyt małej porcji w stosunku do dawki leku, a także kiedy po wzięciu leku podjęty zostanie wysiłek fizyczny oraz gdy w trakcie leczenia insuliną zostanie spożyty alkohol.

Objawy hipoglikemii może odczuć także osoba niechorująca na cukrzycę. W takim wypadku hipoglikemię powodować może: spożycie zbyt małego posiłku, lub brak spożycia jakiegokolwiek posiłku oraz wysiłek fizyczny.

Aby zapobiegać hipoglikemii należy przede wszystkim nie dopuszczać do powyżej wymienionych sytuacji.

Pierwszymi objawami, które sygnalizują hipoglikemię są: uczucie głodu, osłabienie, ból głowy, ból brzucha, nudności, lęk, uczucie niepokoju, drżenie, dreszcze, pocenie się na obszarze całego ciała, a także przyspieszona akcja serca (kołatanie serca).

Są to objawy ostrzegawcze, które wysyła nam organizm. Jeśli je zignorujemy, pojawić się mogą: rozszerzone źrenice, podwójne widzenie, senność, nieracjonalne zachowanie, drgawki i utrata przytomności.

Nie lekceważmy początkowych objawów hipoglikemii, zareagujmy na czas!