Pisaliśmy ostatnio o tym, co warto jeść, będąc cukrzykiem. Dziś skupimy się na tym, czego unikać!
Na pierwszy ogień idą produkty zbożowe. Należy unikać białego i słodkiego pieczywa. Chleb pszenny, bułki maślane, rogale, a także chałki, strucle, pieczywo półfrancuskie czy chleb z dodatkiem miodu powinny być całkowicie wyłączone z diety. Warto także ograniczyć spożycie zwykłego pszennego makaronu oraz białego ryżu.
Jeśli chodzi o warzywa, to warto unikać lub spożywać w niewielkich ilościach warzywa mające dużą zawartość węglowodanów. Są to: świeży oraz konserwowy groszek i kukurydza, bób, a także korzeń pietruszki i selera. W przypadku owoców zalecane jest ograniczanie bananów oraz winogron, a także unikanie owoców suszonych i z puszki.
Koniecznie powinno się wyeliminować syropy owocowe, przetwory wysoko słodzone takie jak: dżemy, powidła czy marmoladę. Soki owocowe oraz napoje gazowane bardzo szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinno się ich pić, o ile nie występują objawy hipoglikemii.
Ze względu na dużą zawartość tłuszczu i cholesterolu warto ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z żółtych serów, serów pleśniowych oraz topionych. Dobrze jest także unikać napojów mlecznych, szczególnie tych smakowych.
W przypadku mięsa i ryb powinno się ograniczyć spożycie głównie wieprzowiny, makreli, łososia i halibuta. Dobrze, jeżeli z diety wyłączone zostaną smażone mięsa i ryby, a także tłuste przetwory takie jak salceson, pasztety, parówki i kiełbasa. Kategorycznie należy zrezygnować ze spożywania słoniny, boczku i smalcu, ponieważ zawierają one bardzo dużo złego cholesterolu. Po tłuszcze warto sięgać jedynie w małych ilościach!
Jeśli masz wątpliwości dotyczące swojej diety i tego jak powinna ona wyglądać, aby cukrzyca nie dokazywała, to zachęcamy do konsultacji z doktor Agnieszką Lipińską.