Hipoglikemia to nic innego jak nadmierne obniżenie się poziomu glukozy we krwi. Może wystąpić u cukrzyków obu typów cukrzycy, a także u kobiet z cukrzycą ciążową, noworodków, zdarza się również u niektórych pacjentów z guzem trzustki i osób po resekcji żołądka.

Jakie kroki należy podjąć, kiedy zauważymy, że poziom cukru w naszej krwi spadł?

Po pierwsze niezwłocznie po zaobserwowaniu spadku glukozy, należy zjeść lub wypić coś słodkiego. Pozwoli to na szybkie podniesienie poziomu cukru we krwi.

Aby podnieść poziom cukru, możemy spożyć np.:

  • około 100ml coca-coli lub innego słodkiego napoju czy też soku z cukrem,
  • szklanka herbaty posłodzoną około 3-4 łyżeczkami cukru,
  • kilka twardych słodkich cukierków lub ciastek,
  • jedną łyżeczkę stołową cukru lub miodu.

Na tym jednak nie koniec!

Drugi krok wykonujemy po około 10-20 minutach. Po takim czasie powinniśmy zjeść posiłek składający się z węglowodanów złożonych, czyli na przykład kanapkę. Następnie po godzinie należy wykonać pomiar glikemii.

Jeżeli poziom glukozy we krwi wciąż jest zbyt niski, należy ponowić powyższe dwa kroki. Jeśli zbyt niski poziom cukru utrzymuje się przez dłuższy czas, należy zwrócić się do lekarza lub udać do najbliższego oddziału opieki doraźnej.

Efekty hipoglikemii mogą być bardzo poważne, dlatego warto od razu zareagować, zanim wystąpi utrata przytomności! Nie zapomnij o zanotowaniu wyników pomiaru glukozy we krwi. Zachęcamy do śledzenia naszych następnych wpisów, w których będziemy rozwijać ten temat krok po kroku.

Polub nas na Facebooku i bądź na bieżąco!