Życie osób chorych na cukrzyce nie jest proste. Muszą one cały czas monitorować poziom cukru we krwi. Jego nagły spadek może doprowadzić do hipoglikemii. Chcesz wiedzieć jak radzić sobie w takim przypadku, sprawdź TUTAJ!

Tak samo niebezpieczny może być nagły wzrost cukru we krwi. Właśnie dlatego dzisiaj przedstawimy listę kilku zdrowych produktów o niskim indeksie glikemicznym, które warto dodać do diety, aby utrzymać cukier w ryzach.

Skupimy się przede wszystkim na produktach zbożowych, warzywach i owocach!

Jeżeli chodzi o produkty zbożowe, warto spożywać je z umiarem, ponieważ zawierają dużo węglowodanów. Wybierając pieczywo, powinniśmy zdecydować się na chleb ciemny pełnoziarnisty, lub tzw. chleb IG dostępny już w wielu piekarniach. Dietę powinniśmy również rozszerzyć o kaszę gryczaną oraz pęczak, ryż brązowy, makaron razowy.

Warzywa powinniśmy jeść do każdego posiłku! Najlepiej w formie surówek lub sałatek. Szczególną uwagę należy zwrócić na szpinak, świeże ogórki i pomidory, rzodkiewki oraz kalafior. Nieco rzadziej i w mniejszych ilościach warto spożywać buraki, cebulę, fasolkę szparagową, kapustę, marchew, paprykę czy por. Należy uważać na gotowaną marchew i buraki , bo mają wysoki indeks glikemiczny.

I oczywiście owoce! Powinniśmy spożywać je codziennie, jednak koniecznie w małych ilościach, ponieważ zawierają glukozę i fruktozę. Najlepiej sięgać po jabłka  arbuzy, grejpfruty, maliny, nieco rzadziej , pomarańcze czy brzoskwinie.

Już w przyszłym tygodniu przybliżmy produkty pochodzenia zwierzęcego, które warto dodać do swojej diety. A jeżeli masz problem z dietą cukrzycową, podejrzewasz u siebie cukrzycę, albo ktoś z Twojej najbliższej rodziny choruje, zapraszamy na konsultację z Doktor Agnieszką Lipińską. Zapisy pod numerem telefonu: 531 000 520.